P90462630_lowRes_mini-cooper-se-count.jpg

Hoe bereid ik mijn vakantiereis voor?

Alles over op vakantie gaan met een elektrische MINI.

Vier tips ter voorbereiding.

Het opladen van uw elektrische auto gaat in het buitenland  met minder gemak dan dat het geval is in Nederland. De laadinfrastructuur is minder, de laadsnelheid ligt lager en er is met meer regelmaat sprake van defect apparatuur. De gemiddelde elektrische BMW rijder heeft daarom 2,6 verschillende laadpasjes tot zijn beschikking, zodat je zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan. Onthoud daarnaast: hoe zuidelijk of oostelijker, hoe groter de uitdaging. Daarom vier praktische tips ter voorbereiding op een prettige reis:

1. Laadpaal reserveren

Op Booking.com kun je in de zoekopdrachten filteren op accommodaties die voorzien zijn met oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Wanneer je een accommodatie gaat reserveren kan het handig zijn om te informeren of je ook de laadpaal kunt reserveren. Zeker in vakantieperiodes kan het zijn dat de vraag naar laadpalen groter is dan het beschikbare aanbod.

P90417058_lowRes_the-new-mini-app-03-.jpg

In Nederland is het gebruik van een laadpas zeer eenvoudig. Er is één laadpas waar je bij alle publieke laadpalen uw accu kunt opladen. In het buitenland is dat een ander verhaal, daar verschilt de dekking per aanbieder. Daardoor is het handig om verschillende laadpassen in bezit te hebben, bij voorkeur laadpassen met een complementaire dekking. In een aantal gevallen (zoals in Oostenrijk) loont het om een lokale laadpas in bezit te hebben, omdat vrijwel geen enkele Nederlandse laadpas voldoet. Zoals al eerder benoemd: de gemiddelde elektrische BMW rijder heeft 2 tot 3 laadpassen in bezit.

Binnen de laadpassen heb je de keuze tussen twee opties. De eerste optie is een kaart in abonnement vorm en de tweede optie is een gratis pas waarbij de laadsessies op zichzelf wel wat hoger in de prijs zitten. Deze pas is aan te raden voor vakantiereizen. Zo heb je geen onnodige kosten wanneer je de pas niet nodig hebt.  Belangrijke tip: Vergeet de passen na ontvangst niet te activeren.

P90474835_lowRes_mini-cooper-se-09-20.jpg

Er zijn momenteel verschillende apps voor je mobiele telefoon waarbij je naar nabijgelegen laadpunten kunt zoeken. Daarnaast kun je vaak zien hoeveel de laadsnelheid van de laadpaal bedraagt. Grote aanbieders van laadpalen vermelden in hun telefoonapplicaties vaak niet alleen de locatie, maar ook de status (vrij/bezet/buiten gebruik) van de laadpunten in het gebied rond uw bestemming.

P90417054_lowRes_the-new-mini-app-03-.jpg

Stippel voor vertrek een route uit van laadstation naar laadstation, en neem daarbij altijd een plan B per laadpunt in gedachten. Zelfs een laadpaal-ontwikkelend land als Duitsland, kent gebieden waarbij slechts de helft van het aantal laadpalen in de praktijk echt goed werken. Daarom is een tweede optie altijd een goed idee!

P90462675_lowRes_mini-cooper-se-count.jpg

Veel gestelde vragen over elektrisch op reis.

Op deze Electric Hub proberen we zoveel mogelijk praktische vragen te beantwoorden. Deze vragen komen voort uit gesprekken bij ons uit de showroom, aan de werkplaatsbalie of tijdens het aankoopproces van onze klanten. Heb jij ook een vraag over jouw elektrische BMW? Laat het ons weten, dan gaan wij op zoek naar het antwoord, en helpen we direct anderen met het antwoord op deze vraag!

Veel gestelde vragen

Kan je met een elektrische auto op vakantie?
Ja dat is zeker mogelijk. Bereid je vooraf wel goed voor op je reis. De voorbereidingen kunnen per land van bestemming verschillen. Het is in sommige gevallen mogelijk om tot wel 1200km af te leggen op één dag mits er door gebieden wordt gereden met een goed aanbod van (publieke)laadpalen.

Wat kost laden in het buitenland?
Iedere laadpaalbeheerder in het buitenland is vrij om een eigen tarief te hanteren. Let op dat deze tarieven vaak hoger uitvallen dan wat je gewend bent in Nederland. Deze tarieven kunnen soms oplopen tot meer dan €1,- per kWh. Ook kun je laadpalen treffen waarbij een tijdtarief wordt gehanteerd.

Kan er een trekhaak onder een elektrische auto?
Er zijn trekhaken beschikbaar voor zowel hybride als elektrische auto’s. Je zult wel merken wanneer je een aanhanger, caravan, boot- of paardentrailer moet trekken dat het assortiment vrij beperkt is. Bij verschillende elektrische BMW modellen is deze optie wel inbegrepen.

Welke laadpas kan ik het beste binnen Europa gebruiken?
De meest geaccepteerde laadpas in Europa is de Shell Recharge laadpas. Deze is erg handig mee te nemen op jouw reis door Europa. De pas wordt geaccepteerd in 35 Europese landen.